top of page
Nasilje u vezi
 
 

Nekvalitetne veze mogu početi rano i trajati cijeli život. Nasilje u ljubavnim vezama obično počinje zadirkivanjem i nazivanjem pogrdnim imenima. Za takva ponašanja često mladi smatraju da su ona »normalni« dio veze. Ne smijemo zaboraviti da takva ponašanja mogu biti uvod u ozbiljnije nasilje kao što je fizičko i emocionalno zlostavljanje.

 

 

 

 

 

 

 

Znakovi zlostavljanja

 

 

Ponekad, znakovi nasilne veze nisu očiti. Možeš biti zabrinut/a za prijatelja/icu, ali ne primjećivati nikakve znakove nasilja. Možeš se zapitati slijedeće stvari o prijateljevoj/ičinoj vezi. Ako odgovoriš s da na dva ili više pitanja, vrati se na odjeljak o tome kako pričati s prijateljem/icom, jer je on/ona možda u nasilnoj vezi.

 

 

 

 

 

 

Samoprocjena
 

 

Kako bi na vrijeme potražila/io pomoć i prekiunuo vezu u kojoj prepoznaješ znakove nasilja bitno je da na vrijeme prepoznaš da si u takvoj vezi. U nastavku se nalaze dva upitnika samoprocjenu pomoću kojih možeš procjeniti dali si ti ili netko od tvojih prijatelja u takvoj vezi. Ako si na  odgovorio /odgovorila da na više od tri pitanja, možda želiš porazgovarati s nekim kome vjeruješ o svojoj vezi ili vezi svoji prijatelja za koje mislid da su žrtve nasilja u vezi.

 

 

 

 

Gdje tražiti pomoć
 
Ukoliko si sama/sam u nasilnoj vezi ili znaš nekoga tko je žrtva ovakve vrste nasilja, možeš nam se obratiti za pomoć. Naši psiholozi rado će te saslušati i pružiti ti pomoć i podršku koja ti je potrbna da bi pomogao drugome ili sam/sama prekinula/uo takvu vezu.
 
Centar za edukaciju i savjetovanje "Sunce"
Albaharijeva 2
10000 Zagreb
Tel: 01/383-78-73
Mob: 092/17-10-140
E-mail: info@ti-si-sunce.hr

Podupire:

bottom of page